Home»FAQ

FAQs

De meest gestelde vragen… en de antwoorden.

Mijn Gouden Plaat is uiteraard geen officiële erkenning van één of andere instantie, maar een geweldige waardering om een prestatie of gebeurtenis te vieren. Bijvoorbeeld voor de lancering van je song of album, het aantal behaalde streams van je muziek of podcast, een trouwerij, verjaardag of een jubileum… het zijn vaak persoonlijke mijlpalen die ermee beloond worden.

Om de award er zo fraai mogelijk uit te laten zien gebruiken we een originele ‘oldskool’ 45 toeren single uit het vorig millennium.  Na een speciaal badje en een ‘goud’ coating kan hij daarna aan z’n tweede leven beginnen. (De plaat is dus niet geprint.)

De platen verwerken we in zogenaamde Thema platen en Custom-made platen. Thema platen gaan op basis van templates waardoor de vormgeving vastligt. Bij Custom-made platen ligt de opmaak helemaal open.

Doordat we willekeurige singles gebruiken vinden wij het in ieder geval een geweldige gedachte dat een Luv, Heino, The Shorts, Vanessa en James Last single alsnog iemand enorm blij maakt.
(Wist je overigens dat een artiest nooit zijn eigen werk als gouden plaat krijgt.)

Het kortste antwoord hierop is simpelweg productietijd.

Inmiddels hebben we 4 Thema platen. De klassiek ogende Seventies (die je hiernaast ziet), de Nerdyman, Heavyduty en Cupido.
Om één van deze Thema’s te maken gebruiken we verschillende programma’s en templates die we hiervoor hebben ontwikkeld. De vormgeving staat bij ieder thema hierdoor op een vaste plaats en kan niet gewijzigd worden. Uiteraard de teksten wel. En naast de aangeleverde info (artiest, songtitel, etc.) is het mogelijk om een eigen afbeelding op de plek van de hoes te plaatsen.

Onze overige producten zijn allemaal Custom-made.
Omdat de vormgeving hiervan nog helemaal open ligt hebben we ook meerdere beeldbestanden, fonts of een logo van je nodig die we verwerken in de achtergrond en het label. Hierdoor krijg je een hele persoonlijke ‘plaat-op-maat’.

De benodigde productietijd zit dus veelal in het ontwerp. Het is immers de bedoeling dat je iets fraais aan de muur hebt hangen waar je niet op uitgekeken raakt. We zijn van huis uit ontwerpers en zullen altijd voor een goed design gaan. Dat maakt het verschil.

Voordat de CD zijn intrede deed werd muziek in het vorig millennium uitgebracht op vinyl. Dat ging op een LP van 12 inch (ongeveer 30 cm) waar meerdere nummers van de artiest op stonden; het zogenaamde ‘album’. Singles hadden een formaat van 7 inch (ongeveer 18 cm) waar de top 40 hits op terecht kwamen. Van de meeste artiesten kwam eerst de hit (of meerdere hits) op single uit en daarna pas het album. Sommige ‘one day hit wonders’ zijn ook alleen op single uitgebracht.
Een single en een lp hadden allebei een label die in diameter beiden even groot zijn. Een single had meestal wel weer een groter gat in het midden; oorspronkelijk bedoeld voor platenwisselaars (denk bijvoorbeeld aan een jukebox). Om deze op je eigen pick-up, platenspeler of draaitafel af te draaien had je weer een zogenaamde adapter nodig.

Als basis gebruiken wij dus een originele vinyl single die we in de volgende formaten verwerken:
Een Themaplaat heeft, net zoals een CD een zichtgrootte van 20 x 29 cm. De lijst van een themaplaat is 32,6 cm hoog bij 23,8 cm breed.
De One voeren we uit in plexiglas en is 23 x 31,5 cm groot. Daarbij hebben we de optie om (ook) voor een lijstafwerking te kiezen van 32,6 cm hoog bij 23,8 cm breed.
De Two en TwoTwice worden uitgevoerd in plexiglas van 27 cm x 36 cm.
De Three heeft een afmeting van 31,5 x 47 cm.
Alle plexiglas lijsten zijn voorzien van een ophanghaakje.

Gemiddeld 5 werkdagen.
Wij streven ernaar om tussen de 24 en 36 uur een eerste proef naar je te mailen zodat we, na eventuele correctieronden, binnen twee werkdagen een goedkeuring kunnen verwachten op het uiteindelijke ontwerp. Vanaf dat moment kunnen wij (op dag drie) de plaat daadwerkelijk gaan maken en aanbieden bij de post. De verzending duurt dan normaal één werkdag; en als we pech hebben twee werkdagen.
Werkdagen lopen voor de overduidelijkheid van maandag t/m vrijdag.
Bestel je dus op zaterdag, dan gaan we er maandag direct mee beginnen.

Na je bestelling ontvang je een link naar ons formulier waar je het nodige tekst- en beeldmateriaal naar toe kunt sturen. Je kunt er zaken invullen zoals songtitel, artiest, producer, de schrijver, de oorkonde, etc. Ook kun je eventuele opmerkingen of wensen doorgeven.
Met die gegevens kunnen wij aan de slag om een eerste proef te maken. Dat voorbeeld krijg je overigens meestal de volgende werkdag in je mailbox (tot uiterlijk 32 uur na bestelling). Hierna volgt een correctiefase die we herhalen totdat je uiteindelijk tevreden bent. Daarna gaan we de plaat  maken en verzenden.

Ja, dat is mogelijk. Je krijgt na je bestelling een link waar je de plaatgegevens kunt invullen. Daar kun je ook een afbeelding meesturen. Wij plaatsen die dan op de plek waar het hoesje staat; zonder meerkosten.
Heb je nog andere wensen?
Dan kunnen wij die tegen dtp tarief (€ 8,75 per 10 minuten) voor je uitvoeren.
Heb je nog meer wensen?
Dan ben je met een Custom-made ‘plaat op maat’ gewoonweg goedkoper uit.

Dat is geen probleem. Zonder meerkosten voorzien wij alle custom-made uitvoeringen (One, Two, Two twice en Three) van een, overigens, gold-plated CD i.p.v. een ‘gouden’ plaat. Hoe? Je krijgt na je bestelling een link waar je de plaatgegevens kunt invullen. Daar kom je ook de opmerking ‘Ik heb liever een CD’ tegen. Die moet je dan even aanvinken.

Om kort te gaan; nee. De kosten voor een LP versie liggen ten eerste hoger door de productie- en verzendkosten. Voor de verzending heb je bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal nodig van minimaal 50 x 70 cm. En uit ervaring weten we dat, ondanks de platen goed worden verpakt met schokwerend materiaal, er vaak problemen tijdens transport ontstaan en awards kapot aankomen. Dat geeft ‘gedoe’. We gebruiken dus voorlopig alleen singles met lijsten die in verhouding staan; zodat de plaat er niet krap in oogt of bij het grootste formaat gaat ‘zweven’. Die formaten zijn met opzet zo gekozen omdat het doorsnee materiaal in lage resolutie wordt aangeleverd. Het grotere LP  formaat is weer interessant wanneer iemand over goed (hoge resolutie) beeldmateriaal beschikt.

Nee, we leveren geen losse gouden platen als ‘deelfabricaat’.

Andere vraag?

Staat je vraag er niet tussen? Wil je meer weten? Zoek dan even contact. Mail even via ons contactformulier of bel met 06 51905434. We helpen je graag verder.

×